Skip to content

Slag om Timor 1942

Website is under Construction

Deze web pagina is nog in ontwikkeling en zal periodiek geüpdatet worden. Er zal een verhandeling gegeven worden over de Slag om Timor in 1942 gebaseerd op ons nog te drukken boek “Zij wilden niet buigen/ De guerrilla van het KNIL op Timor 1942’’ -Auteur Robbert van Leeuwen.

Het boek zal medio 2023 uitgegeven worden. Informatie om het boek te bestellen volgt na publicatie van het boek.

Links van deze pagina ziet u de hoofdstukken van de website pagina “Slag om Timor 1942”.  Een deel ervan is gevuld. Door op een hoofdstuk te klikken wordt u doorverwezen naar de tekst van het hoofdstuk. 


Samenvatting Slag om Timor

Tijdens de Slag om Timor en de daarop volgende guerrilla-oorlog, strijden van 19 februari 1942 tot en met 10 februari 1943  militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger (KNIL) samen met Australische en enkele Britse militairen tegen Japanse strijdkrachten.

Schets van Nederlandse verdedigingsstelling bij Dilly. Links bevindt zich het vliegveld.

Als aanvulling op de verdediging van Nederlands-Timor gingen op 12 december 1941 ongeveer 1400 Australische, en later Britse, militairen bij Koepang aan land. Voor de verdediging van Portugees-Timor ging op 17 en 20 december 1941 een strijdmacht van circa 300 Australische en 600 KNIL militairen, deels vanuit Nederlands-Timor, bij Dilly (Portugees: Dili) aan land.

In de nacht van 19 en 20 februari 1942 landden ongeveer 4000 Japanse troepen op de zuidkust van Nederlands-Timor en 1000 Japanse troepen bij Dilly, Portugees-Timor. De landingen werden voorafgegaan door het bombardement van de vliegvelden en de haven van Darwin.

In de middag van 20 februari 1942 en de dag erna landden ongeveer 600 Japanse parachutisten op Nederlands-Timor tussen de Australische staf en ondersteunende diensten en de hoofdmacht in. Na hevige gevechten met de parachutisten en later de Japanse hoofdmacht gaf de Australisch- Engelse hoofdmacht zich op 23 februari 1942 en het KNIL op 4 maart 1942 over. De Australische staf en enkele KNIL-militairen konden naar Atamboea, een legerplaats in Nederlands-Timor bij de grens met Portugees-Timor, ontkomen.

Na de nachtelijke landing bij Dilly wisten de Japanners voor de middag het nabijgelegen vliegveld te veroveren. De neutrale Portugese troepen hielden zich van het conflict afzijdig. De sectie Australiërs op het vliegveld kon zich samenvoegen met de op 45 kilometer van Dilly gelegen Australische hoofdmacht, bestaande uit hoofzakelijk commando’s van het 2nd Independent Company. De KNIL-troepen die aan de Japanse overmacht wisten te ontkomen trokken acht dagen door de onherbergzame binnenlanden naar Atamboea. 

De uit Nederlands-Timor ontkomen Australische militairen werden samengevoegd met de Australische commando’s in Portugees-Timor. Deze commando’s dwongen tot augustus 1942 met hinderlagen de Japanse troepen in Dilly te blijven. In april 1942 wisten zij met een zelfgebouwde zender contact te leggen met Darwin, waardoor de bevoorrading weer op gang kon komen.

Timor Guerrilla strijders.

De KNIL-troepen uit Atamboea werden in kleinere groepjes opgesplitst en in april 1942 in Portugees Timor weer samengevoegd. Tot augustus 1942 werd door hen het midden en zuidelijk grensgebied van Portugees- en Nederlands-Timor verdedigd tegen invallen van Japanners en vijandige Timorezen vanuit Nederlands-Timor. 

Om de Australische en KNIL-troepen uit Timor te verdrijven werd in de periode van 10 tot 19 augustus door de Japanners vanuit Dilly en Nederlands Timor en door landingen op de zuidkust een groot offensief ingezet. Bij de gevechten werden forse verliezen geleden. Na terugtrekking van de Japanners werd dat gedeelte weer door de Australische en KNIL-troepen ingenomen. Het Japanse landingsleger werd vervangen door een bezettingsleger en deze begonnen een terreur tegen Timorezen die de geallieerden steunden. Eind september werden de Australische troepen versterkt. Het schip met vervangende KNIL-troepen werd helaas getorpedeerd.

Torpedojager HMS Tjerk Hiddes.

In december 1942 werd met de torpedobootjager Tjerk Hiddes in 3 missies de KNIL-troepen, een gedeelte van de Australische troepen en een groot aantal Timorezen naar Australië geëvacueerd. Het restant van de Australische guerrilla’s en enkele KNIL-militairen werden begin januari 1943 geëvacueerd met de Australisch destroyer Arunta. Op 10 februari 1943 werden de laatste Australische militairen met de onderzeeboot U.S.S. Gudgeon van Timor geëvacueerd. 


Indeling website pagina “Slag om Timor 1942”

(Gebaseerd op het boek “Zij wilden niet buigen/ De guerrilla van het KNIL op Timor 1942’’ – Auteur Robbert van Leeuwen).

De rode hoofdstukken zullen de komende periode op deze webpagina gepubliceerd worden.

Samenvatting Slag om Timor 1942
1: Geschiedenis, bevolking en geografie van Timor
2: De Japanse dreiging in Azië
3: De geallieerde bezetting van Dili
4: De strijd om Nederlands-Timor
5: De Japanse verovering van Portugees-Timor
6: De guerrilla vanuit Australisch perspectief
7: De guerrilla vanuit het KNIL bezien
8: Het Japanse Augustus offensief
9: De guerrilla na het Augustus offensief
10:Het einde van de guerrilla op Timor.
11:Epiloog