- Leo Bloemhard: Initiatiefnemer en projectleider ()
- Gerard van Haren: Initiatiefnemer en plv. projectleider ()
- Robbert van Leeuwen: Projectlid, Historicus en Researcher ()
- Gerda Thomas: Projectlid ()
- Herbert Steffin: Projectsecretaris ()
- Ineke Bakker: Projectlid ()
De volgende personen hebben waardevolle bijdrages geleverd aan het project. KNIL Verzet 1942 Timor:
- Brad Zylstra: Mede Projectinitiator, onze man in Australië en research in Australië ()
- Peter de Vrijer: Projectbijdrages, archiefmateriaal
- Bas Kreuger: Projectbijdrages en Militair Historische expertise ()
Als u vragen hebt, kunt u een email sturen naar of naar een projectlid.
De Project betrokkenen
Leo Bloemhard
Gerard van Haren
Tijdens gesprekken met kennissen uit Indië vertelde mijn vader, wijzend op de attributen in huis en de legerkist, over de KNIL-expedities, de strijd in Timor, de NEFIS-periode en de Politionele Acties en wij luisterde mee. De verhalen lezende van zijn medestrijders in Timor bevestigen zijn verhalen. Het is mooi als we deze verhalen ook aan ander nazaten van Timor 1942 guerrillastrijders en andere geïnteresseerden kunnen vertellen. Onze Australische counterpart helpt ons, want ook zij zien in dat het KNIL-aandeel in deze strijd verteld mag worden.
Brad Zylstra
After leave in Australia, Jan Zylstra (Brad's grandfather) returned to The Netherlands with his family to attend Staff College from 1947 to 1949. After the disbanding of the KNIL following the Round Table Agreement, he emigrated to Australia permanently in 1950. Brads father Jan, grandmother Willy, and uncle Wim were interned in a Japanese camp on Java from 1942 to 1945.
Brad Zylstra is a defence facilities manager living in New South Wales, Australia. With three KNIL officers amongst his forebears, and a keen interest in military history since a young age, he began researching his family's World War 2 history 20 years ago. He is married to Gaynor, and father to Fien, age seven.
Brad is honoured to be involved in the KNIL Timor project, and hopes the work continues to grow in the future, preserving the tremendous story of the guerillas who “did not surrender”.
Herbert Steffin
Robbert van Leeuwen
Gerda Thomas
Ik begreep wel van mijn vader, dat Timor een belangrijke rol in zijn leven speelde, af en toe werd het KNIL genoemd en Timor–Dilly. Thuis werd er bewust gezwegen over de oorlog in voormalig Nederlands-Indië. Door mijn beroep als maatschappelijk werker, kon ik later pas begrijpen dat mijn vader leed aan een onverwerkte PTSS (posttraumatisch stresssyndroom). Helaas stierf mijn vader toen ik 13 jaar was. Na zijn overlijden hoorde ik van mijn moeder van een bestaan van een dochter van mijn vader in Australië. Ik wist nu van haar bestaan, maar zij waarschijnlijk niet van het bestaan van haar halfbroers en zussen. Met deze gedachte ben ik een zoektocht gestart naar mijn halfzus. Ik had vele vragen: waarom was mijn vader in Australië, wat deed hij daar, was hij getrouwd, waarom had hij nooit iets gezegd? Ik ben gaan speuren en vond informatie over mijn vader en zijn oorlogstijd in Nederlands-Indië en Australië. In 2015 (ik was 57 jaar, de leeftijd waarop mijn vader was gestorven). Heb ik op het 10-jarig jubileum van Bronbeek een korte voordracht mogen houden: “Ik zoek mijn halfzus en vind mijn vader”. Ik heb mijn halfzus niet gevonden, maar mijn vader postuum eer kunnen bewijzen. Mijn vader werd in zijn twintiger jaren in de Tweede Wereldoorlog als KNIL-militair naar Timor gestuurd. Hij heeft meegevochten in een guerrillastrijd in het ruige gebied op Timor tegen de Japanse bezetter. Het had hem gevormd, maar ook getekend. Mijn vader had ook deze strijd overleefd en het verblijf in Nederland was nu voorgoed. Al deze ingrijpende gebeurtenissen hebben een wissel getrokken op het bestaan van mijn ouders. Mijn vader werd ziek. In 1972 is mijn vader na een lang ziekbed op 57-jarige leeftijd gestorven. Ik vind het belangrijk dat deze onderbelichte strijd op Timor onder de aandacht wordt gebracht. Daarom vind ik ons onderzoek zo belangrijk. De strijd om vrijheid die onze vaders en alle betrokkenen op Timor hebben gestreden, moet meer bekend gemaakt worden. De informatie die wij als projectteam over het KNIL verzet in Timor vergaren is ook belangrijk voor mijn persoonlijke zoektocht naar mijn halfzus. En ik hoop daarbij mijn bloedverwant(en) in Australië te vinden.
Zijn oproep kwam als geroepen, want mijn vader Leendert Thomas is ook een Timor veteraan. Ik heb dat later pas ontdekt omdat er bij ons thuis weinig tot niets over “vroeger” werd gesproken.
Na zijn strijd op Timor als onderdeel van het KNIL werd de strijd met de geallieerde troepen voortgezet tegen de Japanse overheerser op Borneo-Balikpapan. Hier ontmoetten mijn ouders elkaar. Na de capitulatie van Japan volgde de Bersiap, de strijd om het behoud van Nederlands-Indië/de politionele acties en de opheffing van het KNIL. Mijn vader werd als onderdeel van de speciale troepen onder de Koninklijke Landmacht (KL) geplaatst. Mijn vader en gezin werden in 1951 per boot naar Nederland gerepatrieerd. Hierop volgde ontslag omdat de voormalig KNIL-soldaten geen aansluiting kregen bij de KL in Nederland waarop werkloosheid volgde. Mijn ouders en hun gezin kwamen in contract pensions terecht. In 1955 kozen zij voor een nieuw bestaan in de tropen nl. Nederlands Nieuw-Guinea.
Daar, raakte hij weer betrokken in de strijd tegen Indonesië om Nederlands Nieuw-Guinea. Mijn moeder en de kinderen zijn in 1962 naar Nederland gerepatrieerd, mijn vader kwam later.
Ineke Bakker
Bas Kreuger
Vanaf zijn afstuderen is Bas gefascineerd door Indische geschiedenis wat begon met zijn doctoraal onderzoek naar de ondergang van Zr Ms stoomkanonneerboot Onrust op de Bandjermasin rivier in Borneo in 1859. Voor het Luchtmachtmuseum deed hij onderzoek naar 120 Squadron ML-KNIL en in 1999 is het museum in het Sentanimeer in Nieuw-Guinea op zoek gegaan naar het wrak van een P-40N Kittyhawk jachtvliegtuig zoals gebruikt door dat squadron.Vanuit het Vestingmuseum deed hij in 2007 onderzoek naar het vestingeiland Tarakan in WOII en het aldaar nog aanwezige Nederlandse kustgeschut.Vanaf 2015 is hij bij diverse onderzoeken betrokken naar militair erfgoed in Nieuw-Guinea en Australië. In 2019 maakte Bas deel uit van een expeditie naar de Vogelkop van Nieuw-Guinea op zoek naar een gecrashte Amerikaanse B-25 bommenwerper. Hierover schreef hij het boek KAIS (https://www.bol.com/nl/p/kais/9300000000083376/).