Skip to content

Overvalwagen

Auteur: Gerard van Haren

1942 Timor Dutch scout car Beco to Bobanaro road. Bron AWM

Gebruik overvalwagens in Timor 1942

Deze De Braat overvalwagen stond in het guerrillastrijdgebied van het KNIL in Portugees Timor. Maar nergens staat vermeld dat de schepen Soerabaja of de Pijnacker Hordijk een dergelijke wagen bij Dilly hebben afgeleverd.  Waar komt deze wagen dan vandaan?

Het detachement van kapitein van Mastrigt in Nederlands Timor had een overvalwagen met daarin een sectie M23 mitrailleurs.  Waarschijnlijk zo een wagen.
Ongeveer 10 hoog opgeleide KNIL militairen van het Detachement Koepang zijn naar Atamboea ontkomen. Met een overvalwagen?

Volgens het Account of action van de commandant Sparrow Force in Nederlands Timor, Leggatt, hadden de Australische troepen 4 Armoured Cars geleend van de KNIL-troepen. De Braat overvalwagens? Is deze wagen meegenomen door Brigadier Veale en zijn staf toen zij vluchtte naar Portugees Timor?

Mogelijk heeft de 48ste Japanse divisie deze buitgemaakt in Oost-Java en ingezet op Timor. Deze divisie werd in oktober 1942 overgeplaatst van Oost-Java naar Timor. 

De Braat overvalwagen

Deze overvalwagen is ontworpen door de KNIL officier Luyke Roskott. De Braat was gebaseerd op de Chevrolet COE (Cab over chassis) en werd rond 1939 door de plaatselijke metaalwerkers in Soerabaja aangepast aan de wensen van het leger.

De bepantsering voor was 20mm dik en aan de zijkanten 12mm. Een bestuurder en een commandant bemanden het voertuig. De bewapening bestond uit één of meerdere (Vickers) machinegeweren.

Bron:    https://en.wikipedia.org/wiki/Braat_Overvalwagen

https://www.facebook.com/HCRSPB/posts/alles-aan-boord-mannen-wapens-munitie-proviand-water-stop-de-gitaar-moet-ook-mee/526317594752922/

Een reactie plaatsen

Your email address will not be published. Required fields are marked *